valorant

SPLIT HARİTASI İÇİN EKSİKSİZ REHBER: EK BİLGİLER, STRATEJİLER VE DAHA FAZLASI

Valorant'ta nerede olduğunuz ve nasıl hareket ettiğiniz, silah bilginiz ve kontrolünüz kadar önemlidir. Bu nedenle, Radyant rankına giden yolda size yardımcı olmak için bu rehber hazırlandı.

Split'in iki bomba alanı vardır -tıpkı Ascend ve Bind gibi- ancak onu özel kılan detay, kısaltma yollarda tırmanmak için kullanılan sarı iplerdir. Bu sarı iplerle ufak taktikler geliştirerek düşmanlarınızı aniden cezalandırabilir ve maç durumuna etki edebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi harita bilgisinin önemini belirtmemizde fayda var, aşağıya haritanın detaylı bir yapı görüntüsünü ve callout(bölge isimlerini) gösterecek bir fotoğraf bırakıyorum.

Her bir bölge ismini ezberlemek zorunda değilsiniz, bu biraz zor ve mantıksız olurdu. Ancak belli başlı bölgelerin yani ''Tower, Rafters, Sewer ve Garajın'' yerlerini bilirseniz uzun vadede size çok yardımı dokunacaktır.

Split haritasında genellikle saldırı düzenleyen takımların yaşadığı darboğazlar yüzünden defans takımı daha avantajlı olabilir. Bu yüzden Spike'ı nasıl daha etkili bir biçimde yerleştirebiliriz diye rehberimize başlayalım.

SPLIT'TE NASIL SALDIRI OYNAYACAKSINIZ?

  • A BÖLGESİ

A bölgesi ile başlıyoruz, bir saldırı planının gerçekleşebilmesi için zor olan bölge kısıtlılığı var. Karşı takım bölgeyi korurken saklanabileceği ve size darlık yaşatacak avantajı var. Rampa'dan tutun Ekranlar'a kadar her yerde olabilen ve görevlendirilen düşman görebilirsiniz.

Doğrudan A bölgesine koşmak çok riskli bir iş olabilir çünkü bütün rakip oyuncular saklanmış olabilir. Bunu counterlamak için Brimstone'un sis bombaları işe yarar. Hatta yeni güncellemelerden sonra Viper'ın duvar içinden geçen yeteneğini kullanabilirsiniz. 

İş Spike'ı A bölgesine yerleştirmeye gelince, yerleştireceğiniz yerin büyük binanın karşısı ve büyük haritanın yanı olmalı desek yanlış olmaz. Kurmuş olduğunuz Spike'a gelecek düşmanlar olacağından her türlü avantajı elinizde bulundurmuş olursunuz.

Büyük billboardun yanı idealdir. Sadece kurarken pencereden gelen düşmanlara dikkat edin.

  • B BÖLGESİ

Sırada B var. Garaj tarafından saldırı düzenlerken darboğaz ve kötü durumlar yaşatabilen defans takımı B sitesinde hepimizin kötü anısı vardır. Defans takımı yine büyük avantajlara sahip. A bölgesi gibi kitleyebileceği ve sizi yok edebileceği bölgeye sahipler. 

Eğer B'ye aceleyle girecekseniz(Rush), Brimstone'un sis bombaları yine işinizi görecektir. Kulelerin görüşünü kısmak için atılan bir sis bombası takımı kurtarabilir. Hatta defans takımını yerle bir edebilirsiniz. Aslında Brimstone görüş alanını kısıtlayan en iyi ajan denilebilir. Bunun yanında Viper, Omen ve Jett ajanları güzel bir seçenek olabilir.

B bölgesi üzerinde Spike'ı kuracağınız bölgeye gelecek olursak, B bölgesindeki kutunun ön tarafına kurmak olacaktır. Böylelikle bombaya koşan düşmanları birçok açıdan takım arkadaşlarınızla yakalayabileceksiniz. 

  • MID TARAFI

Split'in mid tarafı, Haven haritası gibi direkt bir yol içermiyor. Ancak mid tarafını kontrol etmeyi başarabilen takım her zaman bir adım önde oluyor. Saldırganlar için ise mid tarafında bekleyen düşmanların siperlerden çıkmasını sağlamak gerekiyor. Bunun için Breach'in yıkım gücünü kullanılması gerekiyor. Bu düşmanları etkisiz hâle getirecektir. 

SPLIT'TE NASIL DEFANS OYNAYACAKSINIZ?

  • A BÖLGESİ

Şunu söylemeliyiz ki kendinizi ilk olarak çok rahat hissetmelisiniz. Çünkü düşmanların size doğru geleceğini bilmek ve sabredip bölgeyi korumak adına her şeyi yapabilirsiniz. Tek yapılacak hata, düşmana doğru yol almak olacaktır. Kendinizden emin olun, reflekslerinize güvenin ve onları avlayın.

Eğer sıkıntılı bir durum olacağını hissediyorsanız base bölgenize doğru giden kapının arkasına doğru geçebilirsiniz. Ancak bir şeyi unutmayın, karşınıza iki kişi çıkarsa yaşama şansınız oldukça düşük. 

Billboard'u tutmak rotasyon şansı verir. Ayrıca pencereyi tutmak da hızlı bir şekilde mid/B rotasyonuna olanak sağlar.

Bildiğiniz gibi Cypher defans tarafında oldukça iş görecektir. Çünkü hızlı bir saldırıda düşmanları tutabilir, onların nereden geldiğini erken oyunda meydana çıkarabilirsiniz. Brimstone yine görüş kısıtlamayla onları köşeye sıkıştırabilir. 

  • B BÖLGESİ 

B bölgesinde gerçekten kendini bu bölgeye adayacak bir ajan bulunması gerekiyor. Diğer takım arkadaşları midden ona destek sağlayacaktır. Çünkü garajdan gelen düşmanlara bir ajan ile bile darboğazlar yaşatabilirsiniz. Hemen bilgi verir ve takım arkadaşlarınızla yeni taktiksel girişimlerde bulunabilirsiniz.

Saldırganlar garajı mecburen itmek zorundadırlar ve garaj çıkışını tutabileceğiniz birçok yer var. Split'in B bölgesinde Cypher yine muhteşem iş çıkaracaktır. Onun Tripwire ve kamerası ile tüm kontrolü elde tutacaksınız. Ancak iyi bir Viper oynayıcısı Zehir Bulutu ve Yılan Isırması yetenekleriyle tüm düşman takımı hasar olarak yerle bir edebilir.

  • MID TARAFI(DEFANS)

Oyunun gidişatını belirleyen mid tarafı iki tarafa kolay açılabilir yollar barındırmaktadır. Burayı iyi korumanız gerekiyor. Çünkü dikkatsizlik sonucu harita kontrolünü kaybetmiş olabilirsiniz. Mid tarafını kontrol etme görevi size düştüyse tek bir kural geçerli: Sabırlı olmak ve saldırganların size doğru gelmesini beklemek. Siz beklerken mecburen gelmeleri gerekecektir.

Mid-Vent saldırganları beklemek için güzel bir bölgedir. Jett, Omen ve Brimstone düşmanların agresifliklerini yavaşlatmakta en iyi ajanlardır. Ancak unutulmaması gereken bir ajan daha var. Onu mid tarafına görevlendirmek her şeye değer! O ajanımız da Sage, yavaşlatması ve duvarıyla birlikte bir kale hâline getirebilir.

Bu anlatılanların yanında size en iyi yardımcı olacak etken, iletişimdir. Zamanla harita bilginiz ve sabrınız gelişecek, taktiksel durumlar pratik bilgiler alacaksınız ama iletişim olmazsa bu çok zordur. Rotasyon konusunda da kendinizi geliştirmelisiniz.





Yorum Bırak

Yorumlar (12)

  1. canburak67
    canburak67 - 81 gün önce

    Yararlı

  2. v4ok
    v4ok - 81 gün önce

    Oyunda gerçekten çok yardımı oluyor bu tarz taktiklerin oyunun akışı değişiyor resmen

  3. Spietato
    Spietato - 81 gün önce

    Split Lanetli Maptir Aksini kimse idda edemez savunma her zaman kazanır :D

  4. Kalas1632
    Kalas1632 - 80 gün önce

    güzel olmuş

  5. heldsow
    heldsow - 80 gün önce

    yararlı

  6. Luger3883
    Luger3883 - 79 gün önce

    viper gördükçe coşuyorum ya çok iyi benim için bu karkater

  7. Luger3883
    Luger3883 - 79 gün önce

    HARBİDEN DEĞİŞİYOR OYUNUN AKIŞI

  8. Luger3883
    Luger3883 - 79 gün önce

    AMA TÜRK SUNUCUSU OLDUĞU İÇİN STRATEJİ OLARAK BAKAN AZ NORMALDE OYUN STRATEJİ OYUNU

  9. Luger3883
    Luger3883 - 79 gün önce

    hadi bkm

  10. Luger3883
    Luger3883 - 79 gün önce

    ver coşkuyu :D

  11. CypherGamer
    CypherGamer - 78 gün önce

    iyiymiş

  12. klonemre
    klonemre - 78 gün önce

    faydalı